ΤΟ ΕΡΓΟ

Σύντομη Περίληψη έργου

project logo

Η «έξυπνη» συλλογή, επεξεργασία, διαχείριση και ανάλυση δορυφορικών δεδομένων ωφέλιμου φορτίου είτε εν πτήση, είτε στη γη, με τη χρήση συνδυασμού σύγχρονων διαστημικών τεχνολογιών με καινοτόμες τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης και μηχανικής μάθησης, προσφέρει νέες ευκαιρίες και δυνατότητες, αλλά συγχρόνως και προκλήσεις. Οι προκλήσεις εντοπίζονται στην ανάπτυξη καινοτόμων εφαρμογών που ενισχύουν σημαντικούς κλάδους της οικονομίας (όπως η Έξυπνη Γεωργία, οι Μεταφορές, το Περιβάλλον και οι Δορυφορικές Επικοινωνίες), αυξάνουν την ανταγωνιστικότητα και συνεργατικότητα των επιχειρήσεων, και ενισχύουν την καινοτομία και εξωστρέφεια, ειδικά σε ένα δύσκολο γεωπολιτικό και οικονομικό περιβάλλον.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι διαθέσιμες βασικές υπηρεσίες και εφαρμογές που βασίζονται στις τεχνολογίες πληροφοριών και επικοινωνίας στοχεύουν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών καθώς και της εμπιστοσύνης τους στους φορείς και την πολιτεία. Η επίτευξη αυτού του στόχου εξαρτάται άμεσα από την ποιότητα των υπηρεσιών που παρέχονται από διάφορους φορείς και επιχειρήσεις, καθώς και από την αποτελεσματική υποστήριξη της λήψης αποφάσεων σε θέματα διαχείρισης. 


Το έργο SPACE 4.0 εστιάζει στην ανάπτυξη ολοκληρωμένων και τεχνολογικά προηγμένων και καινοτόμων διαστημικών εφαρμογών και υπηρεσιών. Συνοπτικά, το έργο στοχεύει:



Το έργο στηρίζει το όραμα του si-Cluster για την ανάπτυξη και διατήρηση ενός Cluster Διεθνούς Εμβέλειας και Παγκοσμίου Κύρους στον τομέα των Διαστημικών Τεχνολογιών και Εφαρμογών. Βασικός στόχος του si-Cluster, και μέσω της υλοποίησης του έργου, είναι η προσέλκυση σημαντικής ερευνητικής και επιχειρηματικής δραστηριότητας στη χώρα και η ανάπτυξη ερευνητικής και βιομηχανικής αριστείας σε συγκεκριμένα πεδία των διαστημικών τεχνολογιών και εφαρμογών, στα οποία η Ελλάδα έχει αναδείξει συγκριτικό πλεονέκτημα.


Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο της Δράσης ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΟΙ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ/ ΣΣΚ και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και εθνικούς πόρους μέσω του Ε.Π. Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα & Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ) (κωδικός έργου: ΓΓ2CL-0343669)


Η διάρκεια του έργου είναι 18 μήνες. 

Φορέας Αρωγός του Space 4.0 είναι η Μονάδα Corallia του Ερευνητικού Κέντρου Αθηνά, από την 1η Πρόσκληση: Φορέας Αρωγός (ΕΚ 651/2014).